Peter Homann (1936 – 2023)
Peter Homann is een Duitse journalist, producent en schrijver. In 1970 sloot hij zich aan bij de terreurorganisatie Rote Armee Fraktion (RAF). In die hoedanigheid nam hij deel aan guerrillatrainingen in een Palestijns kamp in het Midden-Oosten, waar de RAF-leden zich voorbereidden op de gewapende revolutionaire strijd tegen de West-Duitse kapitalistische klassensamenleving. Tijdens het militaire trainingskamp ontstonden er conflicten tussen Homann en de andere RAF-leden. Naar verluidt werd hij door Andreas Baader beschouwd als een verrader en werden er plannen gemaakt om Homann te liquideren. Echter wist hij met de hulp van Palestijnse verzetsstrijders uit het kamp te ontsnappen. In 1971 werd hij door de politie in Hannover gearresteerd. Alle verdenkingen tegen Homann werden ingetrokken en een maand later werd hij weer vrijgelaten.
Vriendschap met Ulrike Meinhof
Ternauwernood ontsnapt aan de dood
Vriendschap met Ulrike Meinhof
Peter Homann was een van de eerste leden van de Rote Armee Fraktion. Evenwel was hij ook een van de eersten die de terreurorganisatie weer verliet. In de jaren 60 studeerde Homann schilderkunst aan de Universiteit voor Schone Kunsten in Hamburg. Daarnaast deed hij journalistieke werkzaamheden voor het linkse Duitse tijdschrift Konkret. Dit blad was opgericht door Klaus Rainer Röhl, de echtgenoot van Ulrike Meinhof. Homann raakte bevriend met Meinhof, die bij Konkret hoofdredacteur was. Eind 1967 gingen Meinhof en haar man uit elkaar, nadat hun huwelijk bekoeld was geraakt. Homann en Meinhof gingen samenwonen en betrokken een appartement in West-Berlijn. Meinhof was intussen steeds verder geradicaliseerd en op 14 mei 1970 nam ze deel aan de gewelddadige bevrijdingsactie van Andreas Baader.
Moordplannen
Omdat Homann met Meinhof samenwoonde werd hij al snel gezien als medeverdachte en op de lijst geplaatst van gezochte RAF-leden. En hoewel Homann niet echt direct betrokken was bij de bevrijdingsactie van Baader, besloot hij toch maar voor de zekerheid om onder te duiken. Samen met Ulrike Meinhof, Andreas Baader, Gudrun Ensslin, Horst Mahler en Brigitte Asdonk vertrok hij naar een Palestijns trainingskamp, in de buurt van de Jordaanse hoofdstad Amman. Tijdens de militaire training in het kamp ontstonden al gauw conflicten tussen Peter Homann en de andere RAF-leden. Hierop wilde Homann de groep verlaten en terugkeren naar de Bondsrepubliek. Bij zijn ontsnapping uit het kamp werd hij geholpen door een aantal Palestijnse gastheren. Zij hadden namelijk in de gaten gekregen dat Andreas Baader had besloten om Peter Homann te vermoorden. Baader wilde daarmee waarschijnlijk voorkomen dat Homann – eenmaal terug in West-Duitsland – de hele RAF-groep zou kunnen verraden.
Ternauwernood ontsnapt aan de dood
Na aankomst in de Bondsrepubliek zocht Peter Homann contact met de journalist Stefan Aust. Hij vertelde hem dat de twee vermiste kinderen van Ulrike Meinhof, na de bevrijding van Andreas Baader uit het studiecentrum in Berlijn, op een locatie in Sicilië waren ondergebracht. Homann en Aust vertrokken vervolgens samen naar het eiland en haalden de dochtertjes Bettina en Regine op. De meisjes verbleven daar bij een hippie-stel in een opvangkamp, dat oorspronkelijk was opgezet voor mensen die dakloos waren geworden, na een uitbarsting van de Etna. De kinderen werden vervolgens teruggebracht naar hun vader Klaus Rainer Röhl. Niet veel later zouden Andreas Baader en Horst Mahler hebben geprobeerd om Homann en Aust te liquideren in Hamburg. In zijn boek ‘Het Baader Meinhof Complex’ uit 1986 schrijft stefan Aust dat ze ternauwernood aan de dood waren ontsnapt, omdat ze op het laatste moment werden gewaarschuwd. Daarom konden ze zonder het licht aan te doen het huis via een zijuitgang onopgemerkt verlaten.
Spijt van RAF-lidmaatschap
Op 17 november 1971 gaf Peter Homann zich over aan de politie in Hannover. Na vier weken hechtenis werd hij echter alweer vrijgelaten, omdat alle verdenkingen tegen hem waren ingetrokken. Homann uitte felle kritiek op de militante benadering van de Rote Armee Fraktion en had spijt dat hij zich met de terreurorganisatie had ingelaten. Na deze roerige periode ging Homann weer aan de slag als journalist en werkte hij voor de Duitse regionale televisiezender NDR. Eind jaren 70 ontwikkelde Peter Homann samen met zijn echtgenote – dirigent en festivaldirecteur Irmgard Schleier – een concept waarbij internationale artiesten uit allerlei verschillende genres samenkomen, in wisselende line-ups over hedendaagse, artistieke en sociaal-politieke thema’s. Daarnaast waren Homann en zijn vrouw betrokken bij de productie van talrijke muzikale en literaire revues en ondersteunden ze allerlei uiteenlopende culturele evenementen. Peter Homann overleed op 15 februari 2023.
Lees ook:
Een volledig overzicht van RAF-terroristen